Društvo

Насиље над Србима на КиМ: Један повратник претучен, један гроб оскрнављен

У селу Жач, код Истока, Србина Љубишу Степановића претукла је група Албанаца, када је ишао по хљеб и намирнице у Осојане.


Претучени Степановић је збринут у косовскомитровачкој болници, а љекари су изјавили да није животно угрожен.

Специјалиста оториноларинголог у косовскомитровачкој болници др Татјана Икић рекла је да је Степановић примљен око поднева и да су му повреде саниране.

"Била је велика повреда ушне шкољке, а присутне су и повреде на екстремитетима, леђима и слабинском дијелу, што су констатовали хирург и ортопед. Опште стање пацијента је стабилно и није животно угрожен. Повреде су биле прилично јаке. У тренутку задобијања повреде краткотрајно је изгубио свијест", рекла је др Икић.

Послије напада на Љубишу Степановића, општа сигурност је битно снижена, што би требало да забрине и Кфор, поручио је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

Ивановић је казао да је нападнути Србин повратник у село Жач, у које се вратило пет породица "које су очито некога узнемириле".

"Њихове њиве и земљиште обрађују косовски Албанци од 1999. године до данас. Најављен је повратак још неколико породица у исто село. Када се томе дода да села Жач и Србобран од јуче немају струју, а плаћају рачуне, уз овај инцидент, то указује на стварање врло напете атмосфере", рекао је Ивановић.

Он је додао да је смањивање војника Кфора у таквој ситуацији апсолутно погрешно, на шта су српске власти упозоравале представнике НАТО у досадашњим контактима. Ивановић је најавио да ће идуће недјеље позвати команданта КФОР како би о томе разговарали.

Степановић био један од тројице Срба који су се летос први вратили у село

Осуде због скрнављења гроба

Међународни представници на Косову оштро су осудили скрнављање гроба Живке Јовановић на Гњиланском градском гробљу. Међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт је рекао да се ради о ужасном рушилачком чину.

"Шта год да је мотив ово заслужује најјачу могућу осуду. Таква дјела наносе штету читавом косовском друштву и његовој демократији", рекао је Фејт, а наводи се у саопштењу из његове канцеларије.

Фејт је апеловао на надлежне власти да удвоструче напоре на заштити и обнови српских православних гробаља на цијелом Косову.

Косовска полиција јуче је потврдила да је оскрнављен гроб жене која је прије два дана сахрањена на гробљу у Гњилану и навела да је истрага у току.

Породица Живке Јовановић јуче ујутро затекла је откопан гроб и извађене ствари из сандука, након чега је тијело пребацила на гробље у селу Коретиште, где је јуче поново сахрањена.

"Покојница је по својој посљедњој жељи сахрањена на горњој парцели гњиланског гробља. То је била прва сахрана на том гробљу од 1999. године. Откопавањем њеног гроба Србима је упућена јасна порука да у Гњилану не могу ни да се сахрањују", рекао је начелник Косовско-поморавског округа Драган Николић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog