Svijet

Москва: Контроверзе око совјетских плаката

МОСКВА – Плакати са сликом Јосифа Стаљина који ће бити постављени по московским улицама у оквиру обиљежавања 65. годишњице побједе над фашизмом појавиће се „искључиво у вези са догађајима из рата”, рекао је новинарима Владимир Макаров.


Макаров, који је предсједник московског комитета за рекламу, је одговарио на врло оштру реакцију јавности на вијест да ће се Стаљин поново појавити у Москви.

„То ће бити плакати са фотографијама партизана, параде побједе, радника у позадини. Стаљин ће бити на фотографијама заједно с њима, а не посебно. Стаљин је био командант, руководилац земље побједнице и не би било у реду да се ’премаже’ његова слика”, објаснио је Макаров, додавши да ће таквих плаката бити укупно десет. Биће постављени 1. а уклоњени 10. маја, за разлику од осталих плаката којих ће бити далеко више и почеће да се постављају на улицама већ 1. априла.

Према његовим ријечима, таква одлука је донијета како би се удовољило жељи ветерана.

Предсједник Државне думе Русије Борис Гризлов сматра да није у реду прослављати Стаљина и да никакви плакати неће утицати да се исправи његова „неједнозначна улога”. „Није Стаљин, него је народ побиједио у рату”,рекао је Гризлов, док су представници невладиних организација далеко оштрији и конкретнији.

Људмила Алексејева, председница Хелсиншке групе, каже да је „Стаљин злочинац” и да је „срамно рекламирати његов режим који је уништио милионе људи”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog