Politika

Јосиповић: РС је легална, а Хрвати у БиХ пасивни

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је Република Српска резултат Дејтонског споразума и легална категорија која не може бити насилно укинута.


"Међутим, ни Република Српска не може самостално мијењати постојеће стање. Ту мислим на њихову најаву референдума. Чак и да проведу тај референдум, он не може изазвати никакав правни утицај", оцијенио је Јосиповић.

БиХ је, каже Јосиповић, због несређених унутрашњих односа, један од главних безбједносних проблема међународне заједнице, бар када је ријеч о Европи.

"Данас је јасно да БиХ није до краја дефинисала своје уређење и да односи између три конститутивна народа нису добро постављени. Видљиво је да у БиХ влада максимално неповјерење између Хрвата, Бошњака и Срба... Чињеница је, на примјер, да хрватски народ у БиХ има мању могућност да утиче на доношење политичких одлука него што то имају друга два народа", рекао је Јосиповић.

Оцијенивши да у БиХ постоји и снажан психолошки проблем, јер се многи питају да ли та три народа БиХ виде као своју државу, Јосиповић је нагласио да је кључно да у БиХ буде постигнута једнакоправност сва три народа и да се постигне консензус како доћи до тога.

"А хоће ли у БиХ постојати три, пет или седам федералних јединица, о томе морају одлучити искључиво грађани БиХ. Не треба имати никаквих илузија да Загреб може наметнути трећи ентитет, нити ће се Загреб у тако нешто упуштати", поручио је Јосиповић.

Он сматра да би Хрвати у БиХ морали да заузму заједнички став према уставно-правним реформама у земљи и да прихвате чињеницу да се рјешење за БиХ може пронаћи само у договору са друга два народа.

"Трајно рјешење за БиХ не постоји изван БиХ. Хрватска ту може одиграти улогу катализатора, али сви морају схватити да Загреб не жели и не може наметнути коначно рјешење за проблем сусједне државе. Ми, заправо, морамо охрабрити босанскохерцеговачке Хрвате да с добром вјером уђу у преговоре о будућности БиХ", оцијенио је нови предсједник Хрватске.

Он је рекао да Хрватска мора мислити на интерес хрватског корпуса у БиХ, који је и физички повезан с Хрватском, додајући да посттуђмановске хрватске политике према БиХ, која је итекако нашкодила Хрватској, данас уопште нема.

"Чињенице о хрватском питању у БиХ додатно су отежане ратним страхотама, али и политичком идејом, које се дио босанскохерцеговачких Хрвата још није ријешио, како ће Херцеговина једном ући у састав Хрватске", нагласио је Јосиповић додавши да је то изузетно штетно за Хрвате у БиХ који чекају тај имагинарни дан, умјесто да сами покушају дохватити полуге власти у БиХ.

На питање какав је његов став у вези са правом гласа за Хрвате у БиХ на изборима у Хрватској, Јосиповић је рекао да Хрвате из БиХ не треба искључити из гласачког процеса у Хрватској, као ни из учествовања у одлучивању о појединим политичким питањима у Хрватској и да је битно да они учествују у доношењу одлука о стварима попут повезаности Хрвата у БиХ с Хрватском.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog