Republika Srpska

Просјечне зараде: БиХ престиглa Србију

БЕОГРАД - Србија је у децембру с просјечном зарадом од 36.789 динара међу земљама региона у златној средини, далеко од врха, а све ближе зачељу.


Они који су били иза Србије – БиХ и посебно Црна Гора – већ имају битно веће зараде, а тек незнатно лошије стоје Македонија, Бугарска и Албанија.

Како је децембарска зарада, обилато допуњена празничним исплатама, чак за 16,5 одсто била већа од новембарске, може се очекивати да ће се позиција Србије у јануару додатно погоршати.

Просјечна зарада у Србији са близу 400 евра, колико је износила током прошлог љета, у новембру је пала на свега 320. У љето 2008, прије свјетске рецесије, просјечне зараде у Србији и Црној Гори биле су приближно исте, а данас је Црна Гора "јача" за преко 100 евра.

Министар Слободана Милосављевић је недавно рекао да просјечан Србин живи боље од просјечног Мађара, Бугарина, Румуна, Македонаца, Црногораца и грађана БиХ'.

Ипак, према подацима Статистичког бироа ЕУ - Еуростат, просјечне потрошачке цијене у Србији су више него у Албанији, Црној Гори и Бугарској, а наточито у Македонији која је убједљиво најјефтинија у региону.

Просјечне плате у региону су у Словенији - 935, Хрватској - 736, Црној Гори - 470, Мађарској - 450, БиХ - 400, Србији - 368, Румунији - 361, Македонији - 331, Бугарској - 300 и Албанији - 288 евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog