Sport

Аман претплаћен на дупла олимпијска злата

Швајцарски скакач Симон Аман побиједио је након мале, и на великој скаконици у Ванкуверу. Освојивши оба злата у појединачној конкуренцији Аман је поновио подвиг из Солт Лејк Ситија 2002. године и постао најуспешнији спортиста у овој дисциплини у историји Игара.


Сребрна медаља припала је, као и на малој скакаоници, Пољаку Адаму Малишу а бронзана Аустријанцу Грегору Шлиренцауеру па је распоред на побједничком постољу 'пресликан' са првог такмичења на малој скакаоници.

У првој серији најбољи је био побједник такмичења на малој скакаоници, Швајцарац Симон Аман. Летио је 144 метра и, уз солидне оцјене, стекао предност у односу на конкуренте.

Други је послије првог наступа био Адам Малиш, а Пољак је скочио 137 метара, трећи је био Финац Мати Хаутамеки али је већ после прве серије број кандидата за освајање медаља остао мали.

Разлика између првопласираног Амана и шестопласираног Лејцла била је већа од 20 бодова.

Од такмичара којима су давани изгледи да освоје неку од медаља послије првог наступа од олимпијских такмичења у појединачној конкуренцији, и поред пласмана у другу серију, опростили су се Словенац Крањец, Швајцарац Кутел и Немац Урман.

Мати Хаутамеки је и овај пут у другој серији скочио лоше и завршио иза Шлиренцауера. Аустријанац, прошлогодишњи освајач Светског купа, стигао је до још једне бронзане медаље.

Следећи је био Адам Малиш, пољски ветеран је скочио довољно да преузме вођство (133,5 метра) и захваљујући сјајном стилу стигао до своје четврте медаље на Олимпијским играма.

Врхунац дана био је други скок Симона Амана. Швајцарац је летио 138 метара и поновио подвиг из Солт Лејк Ситија, 'везао' двије златне медаље на истим Играма и са четири медаље у појединачној конкуренцији постао најбољи скакач у историји Зимских Олимпијских игара.

Претходни рекорд држао је Финац Мати Никенен који је освојио злато на нормалној скакаоници 1984. године у Сарајеву, а потом се четири године касније у Калгарију окитио најсјајнијим одличјима на обе скакаонице.

"Немам ријечи," било је прво што је изговорио Аман, "Шта да кажем? Био сам веома нервозан. Било је баш стресно искуство. Ипак, имао сам снаге за тај скок и то је сјајно."

Скакаче чека још екипно такмичење које је на програму у понедељак од 19 часова по средњеевропском времену.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog