Svijet

Јанукович прво посјећује Москву

МОСКВА – Нови предсједник Украјине, Виктор Јанукович, чија инаугурација је планирана за 25. фебруар, посјетиће Москву почетком марта, саопштено је из Кремља.


Јанукович је током изборне кампање да ће побољшати везе са Русијом, које су се погоршале након "Наранџасте револуције", односно настојањима тада званичног Кијева да уђе у НАТО. Такође, Украјина и Русија су водиле рат око висине цијене гаса, који се из Русије кроз Украјину транспортује у Западну Европу.

Бивши предсједник и имењак актуелног, Виктор Јушченко, давао је дипломатску па чак и војну помоћ Грузији у рату који је вођен у августу 2008. године у Јужној Осетији, што је међусобне односе спустило на најнижи ниво.

Премијер Украјине, Јулија Тимошенко, Јануковичев противкандидат на предсједничким изборима, јуче је изненада одустала од "наранџасте репризе" и повукла жалбу на резултате другог круга избора одржаних 17. фебруара, без обзира што побједник захтијева њену оставку. Јанукович је раније такође био премијер Украјине, гдје га је Тимошенкова замијенила након "наранџасте револуције", односно побједе Виктора Јушченка.

Одлука о посјети донесена је током телефонског разговора Јануковича и руског предсједника Дмитрија Медведева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog