Svijet

Холбрук: Ништа од нове базе у Узбекистану

АСТАНА – САД неће отворити војну базу у Узбекистану, затворену 2005. године, изјавио је амерички специјални изасланик за Авганистан и Пакистан Ричард Холбрук, завршавајући посјету бившим совјетским републикама у Централној Азији.


Холбрук је током боравка у Казахстану, гдје је допутовао из Узбекистана, истакао да САД добијају подршку од Узбекистана али је искључио могућност поновног отварања америчке базе, пренијела је агенција Ројтерс.

„Узбекистан нам, међутим, пружа значајну помоћ у превозу опреме у Авганистан”, рекао је Холбурк, послије састанка са министром спољних послова Казахстана Канатом Саудабајевим.

Узбекистан је истјерао америчке трупе из базе Карши - Канабад пошто је Вашингтон осудио насилно сузбијање протеста у граду Андизан у мају 2005. године.

Пошто су се односи двије земље од тада побољшали, неке дипломате су предлагале да САД поново отвори базу.

Холбрук се са предсједником Узбекистана Исламом Каримовим састао у петак, а посјетио је и Киргистан, Казахстан, Туркменистан и Таџикистан. САД су појачале своје присуство у Централној Азији од почетка рата у Авганистану 2001. године, а имају и ваздухопловну базу у Киргистану.

Европска унија укинула је Узбекистану прошле године санкције, уведене када је војска убила неколико стотина протестаната у Андизану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog