Sport

Партизан освојио трећи куп заредом

Кошаркаши Партизана побиједили су ФМП 72:62 (18:16, 16:15, 16:18, 22:13) и трећи пут узастопно освојили трофеј Купа Радивоја Кораћа.


 

Финале у Нишу било је изједначено у првих 30 минута које су обиљежили спори напади и честе грешке, али и веома добра зонска игра ФМП-а. Партизан је у последњој четвртини са три везане тројке сломио отпор ривала и стигао до нове титуле, 11. у Купу.

Најбољи у ’црно-белом’ тиму био је МВП турнира Марић са 10 поена и седам скокова (индекс 22), док је најефикаснији био Мекејлеб са 16.

С друге стране, најбољи је био Мирослав Радуљица који је са 18 поена и шест скокова проглашен за МВП-ја финала (индекс 22), док је Предраг Самарџијски забиљежио седам поена и девет скокова, а највише је пружио у трећем периоду када је одржавао ФМП у игри.

Душан Кецман је био трећи играч ’црно-белих’ са двоцифреним бројем поена (14), а његове двије везане тројке почетком четвртог периода биле су можда и кључне у серији којом је Партизан стигао до +12.

Прва четвртина понудила је кошарку слабог квалитета. Партизан је у прва два минута повео 8:2, али је онда стао. Наредна четири минута ниједна екипа није поситигла кош уз пуно грешака и фаулова у нападу. Тек у завршници периода и шутери су прорадили.

Чак осам играча Партизана се уписало у стријелце, док је ФМП у игри био захваљујући расположеном Радуљици са седам поена, и тројкама Стефановића (2/2) за 18:16.

Ништа се није промијенило у другом периоду. ’Црно-бели’ нису имали проблема са нападима ФМП-а, али нису ни имали рјешења за зонску одбрану тима из Железника. Лопта није могла да стигне до Марића и Вранеша у рекет, а шут за три поена није функционисао. У првих пет минута Партизан је постигао само један кош (тројка Кецмана на отварању четвртине), док је ФМП и даље покушавао преко Радуљице. У наставку Партизан преко слободних бацања долази до четири поена предности (27:23). 70 секунди пре полувремена Партизан поново долази до шест поена предност тројком Митровића, али је већ у следећем нападу Човић вратио тројку за крај првог дијела (34:31).

Партизан је први постигао поене у трећој четвртини, али је ФМП серијом 9:0 стигао до вођства од четири поена (40:36). Шут и даље није служио браниоца титуле. Робертс је из игре шутирао 1/7, а капитен Божић за три 0/4.

Партизан ипак није дозволио ривалу да се одлијепи, брзо је изједначио, али спори напади на обе стране су додатно допринијели изједначеној борби у великом финалу. Послије 30 минута игре само су два играча имала двоцифрен број поена, Мекејлеб у Партизану 10, а Радуљица у ФМП-у 11. Кључни играч ’пантера’ у трећем периоду био је Предраг Самарџијски који је по истеку четвртине имао по седам поена и скокова.

У прва два минута последњег периода Партизан коначно ломи ривала и први пут стиже до плус 8 (57:49), а своју прву тројку на мечу погодио је Божић. Овим кошем капитен српског шампиона је постао 11 играч ’црно-белих’ који је постигао кош у финалу, само се Синовец, који није ни улазио у игру, није уписао у стријелце.

Послије слободних бацања Радуљице, Душан Кецман је везао двије тројке за највећу предност Партизана на мечу (63:51), пет минута прије краја. До краја финала ФМП није успио да се врати па је Партизан по трећи пут узастопно освојио титулу Купа Радивоја Кораћа (72:62).

 

Партизан: Робертс 4, Синовец, Мекејлеб 16, Кецман 14, Милошевић 5, Рашић 6, Митровић 3, Божић 3, Марић 10, Весели 1, Ђекић 2, Вранеш 8

ФМП: Човић 6, Стефановић 6, П. Стаменковић, Лазић 5, Радуљица 18, Протић 5, Мусли 2, Јеремић 5, Самарџиски 7, Радетић, Димић 5, С. Стаменковић 3

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog