Politika

Руси о албанској експанзистичкој политици

МОСКВА – Иако привремене институције на Косову и Метохији, као и званична Тирана, негирају да је уједињење дио њихових планова, у Приштини је 2008. објављена карта хипотетичке велике Албаније.


Та држава би укључивала територије земаља које се границе са садашњом истоименом државом, пише московски дневник „Правда”.

„Предмет албанских претензија је Прешевска долина на југу Србије. Албански националисти у сусједној Македонији такође претендују на половину територије, укључујући престоницу Скопље, као и на једно од најважнијих светих мјеста Бугарске и Србије из тог доба - Охридски манастир”, оцијенио је у ауторском тексту „Велика Албанија претендује на половину Европе?” руски експерт за Балкан Вадим Трухачов.

Трухачов је подсјетио да су 17. фебруара навршене двије године „откако су албанске власти на Косову прогласиле независност” и да је отцјепљење јужне српске покрајине од тада признало „само 65 од 192 државе чланице Уједињених нација”.

„Међутим, многи Албанци сматрају да је независност покрајине готова ствар, и први корак ка стварању велике Албаније, у коју, поред Албаније и Косова, треба да уђу и неке области Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке”, навела је „Правда”.

У Македонији живи више од пола милиона Албанаца (око 25 одсто становништва земље), у Црној Гори 45.000 (7-8 одсто), у три општине у Прешевској долини на југу Србије 60 хиљада Албанаца, а у грчкој области Епир скоро 500.000 (пет одсто укупног становништва) чине Албанци, наводи лист.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog