Svijet

Америчка батерија патриот стиже у Пољску

ВАРШАВА – Пољска је спремна да почетком априла започне на својој тероторији постављање америчког антиракетног система „патриот” и прими 100 војника војске САД који ће учествовати у том пројекту.


Министарство одбране очекује да прва фаза постављања батерије 'патриот' и распоређивање 100 америчких војника у граду Мораг на сјеверу Пољске буде спроведено почетком априла.

Постављање батерија „патриот” представља дио споразума потписаног између Пољске и САД прошлог децембра, у складу са одлуком Вашингтона да одустане од плана претходне администрације Џорџа Буша да у Чешкој и Пољској постави дијелове свог антиракетног штита.

Власти Русије више пута су се оглашавале против постављања америчког антиракетног система у земљама бившег совјетског блока, запријетивши да ће, у том случају, проширити своју поморску базу у балтичкој енклави Калињинград, дуж границе с Пољском.

Доњи дом пољског парламента послао је прије недељу дана текст споразума са САД предсједнику Леху Качињском на ратификацију, али, како се очекује, његов потпис би требало да буде формалност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog