Svijet

Израел не признаје Палестину прије договора

ТЕЛ АВИВ – Израел је одбацио идеју о међународном признању палестинске државе, прије завршетка мировних преговора, рекли су израелски званичници.


Они су упозорили да би такав потез нарушио мировни процес и да у том случају не би било разлога да се преговара.

Тиме су, заправо, одговорили на приједлог француског министра спољних послова Бернара Кушнера, објављеног у листу „Журнал ди диманш”, који је навео да може да предвиди проглашење палестинске државе и њено међународно признање, чак и прије преговора о границама.

Он је објаснио да се на Западној обали формира инфраструктура будуће државе, да, између осталог, Француска обучава полицијске снаге и да се креирају нови послови.

Израелски медији пренијели су да Кушнер са шпанским колегом Мигелом Анхелом Моратиносом, чија земља предсједава ЕУ, промовише иницијатву на основу које би тај блок земаља признао палестинску државу у року од 18 мјесеци.

Израелски извори су такође рекли да два шефа дипломатије припремају чланак који намјеравају да објаве у неким најважнијим европским дневницима.

Основна порука ће им бити да ће ЕУ признати палестинску државу прије завршетка преговора, под претпоставком да ће је прогласити палестински предсједник Махмуд Абас.

Иницијатива је наводно заснована на плану палестинског премијера Салама Фајада да се оснује палестинска држава у року од двије године.

То вријеме је према његовој процјени потребно да се развију државне институције, спроведу економске реформе и да се заврше неопходне припреме палестинских безбједносних снага које ће донијети мир и ред на Западној обали.

Фајадов план датира од прије пола године, а француско- шпанска иницијатива има за циљ да га промовише, обећавајући признање европског блока. Међутим, Израел је већ одговорио Кушнеру и Моратиносу да се томе противи истичући да је то супротно принципима мировног процеса.

„Наметнуто рјешење неће постићи циљеве”, наглашено је у поруци Израела.

„Ако ЕУ буде одлучила резултате преговора унапријед и обећала Палестинцима признање државе, они неће имати мотивације за преговоре”, додаје се у поруци.

Чланови Палестинске управе похвалили су иницијативу Француске и Шпаније, али су рекли да никакав приједлог још није званично примљен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog