Sport

Завршена групна фаза олимпијског хокеја

Селекције Русије, Сједињених Држава, Шведске и Финске, обезбjедиле су пласман у четвртфинале олимпијског турнира, све остале селекције ће у осмину финала.


Захваљујући специфичном систему такмичења сви тимови и даље могу до медаља али су прва одмjеравања снага фаворита донијела доста борбе и једно изненађење. У репликама некадашних олимпијских финала Американци су савладали Канаду (финале 2002), било је 5:3, Руси су били бољи од Чеха 4:2 (финале 1998), а Швеђани од Финаца 3:0 (играли у финалу 2006.).

У осмини финала ће играти Швајцарска - Бjелорусија, Чешка - Летонија, Словачка - Норвешка и Канада - Њемачка, а већ четвртфинале би могло да донесе 'финале прије финала', Русија - Канада.

Швеђани 'чекају' Словаке, Финци Чехе а тим САД побједника дуела Швајцарска - Бјелорусија.

САД - Канада 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)

Рафалски 1, 10, Друри 37, Лангенбрунер 48, Кеслер 60 - Стал 9, Хитли 24, Крозби 57

Хокејашка репрезентација САД побиједила је Канаду са 5:3 и пласирала се у четвртфинале турнира.

Американци су тако направили највеће изненађење у овом спорту још од "Чуда на леду", када су 1980. године у Лејк Плесиду савладали до тада непобједиви Совјетски Савез.

Брајан Рафалски постигао је два гола и асистирао код још једног, а истакао се и голман Рајан Милер, који је имао 42 одбране.

Канадска репрезентација, препуна суперзвијезда, имала је 45 шутева наспрам америчка 22.

Иако је ово била утакмица у групној фази, изазвала је велику пажњу домаће јавности. Навијачи су сатима прије почетка утакмице направили редове испред хале. Они су били бучни током утакмице, али су послије Кеслеровог гола потпуно утихнули.

"Сад знамо да можемо да побиједимо било кога. Велика је ствар што наши млади играчи имају искуство побједе над оваквим тимом. Сада су нам амбиције јако порасле, сада сви знају да је могуће да освојимо златну медаљу", рекао је Рафалски.

Прво мјесто у групи освојили су Американци који су се директно пласирали у четвртфинале, међу тимовима који ће се за пласман у четвртфинале борити су Канада, Швајцарска и Норвешка.

Русија - Чешка 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Малкин 16, 42, Козлов 35, Дацјук 60 - Плеканец 20, Михалек 55

Један од 'класика' свјетског хокеја добили су Руси.

Против Чешке су повели у финишу првог периода игре, Чеси изједначили и на паузу се отишло са 1:1.

Одлука је пала на почетку треће трећине када је Овечкин телом 'однио' Јагра за напад свог тима који је Млакин претворио у 3:1.

"Да ли је био фаул или не, није важно, они су узели пак и постигли гол," рекао је Јагр који носи број 68 у знак сећања на совјетску окупацију Прага и тадашње Чехословачке 1968. године, "Због те грешке смо изгубили. Осјећам се лоше."

Јагр, иначе, игра у КХЛ, лиги која окупља најбоље клубове Русије и неких бивших држава СССР.

У групи су први Руси, Чеси су други и иду у осмину финала, као и трећепласирани Словаци и Летонци, без бода.

Шведска - Финска 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Ериксон 7, 39, Бекстром 25

Најмање узбуђења донио је 'дерби сјевера', Швеђани су побиједили селекцију Финске лакше него што се очекивало.

 

И поред пораза Финци су завршили као најбоља другопласирана екипа па су се 'провукли' у четвртфинале и неће морати на лед прије побједника група.

У првом периоду Ериксон је постигао први гол, искористивши предност од два човека више на леду, други гол постигао је Бекстром у игри 'пет на пет'.

Финци, прилично неубједљиви на овој утакмици, нису искористили велики број искључења Швеђана у финишу друге трећине (два пута 5 на 3, четири казне у низу) па је остало 2:0.

Одмах пошто су се комплетирали а Сами Леписто зарадио два минута Швеђани су постигли и последњи гол на мечу.

У трећем периоду игре није било узбуђења.

Шведска је побједник групе, Финци су други, Бјелорусија трећа а на последњем мјесту, без освојеног бода, су завршили Нијемци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog