Politika

Кришто: Са Бошњацима се не може, треба нам ентитет

САРАЈЕВО – Предсједница Федерације БиХ Борјана Кришто упозорила је да је положај Хрвата у том ентитету веома тежак због сталних настојања Бошњака за доминацијом и мајоризацијом.


„Због непостојања механизма за остваривање једнакоправности, Хрвати су изложени сталној дискриминацији и мајоризацији од Бошњака”, рекла је Кришто медијима Републике Српске.

Она је подсјетила да су Хрвати, према Уставу БиХ, конститутивни народ и да би права и обавезе требало да подједнако остварују на цијелом простору БиХ.

„Међутим, и у Влади Федерације БиХ су све учесталија доношења одлука прегласавањем хрватских министара”, рекла је Кришто.

Предсједница Федерације БиХ сматра да треба успоставити и трећу територијалну јединицу у БиХ са хрватском већином, за шта је, како каже, потребна добра воља свих учесника у процесу уставних промјена.

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Чолић такође сматра да би за БиХ било најбоље уставно рјешење да сваки народ има своју самосталну јединицу, а да Сарајево буде дистрикт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog