Svijet

Либијска полиција опкољава швајцарску амбасаду

ТРИПОЛИ – Неколико десетина либијских полицајаца опколило је швајцарску амбасаду у Триполију, послије упозорења да ће Либија предузети противмјере уколико Швајцарска до поднева не изручи двојицу својих држављана који су потражили уточиште у том дипломатском представништву.


Један од швајцарских држављана, Рашид Хамдани, изашао из амбасаде и ушао у возило либијске полиције, које га је одвезло у непознатом правцу.

Засад није познато шта је с другим човјеком, бизнисменом Максом Гелдијем.

Либијски званичници су рекли да Хамдани, против кога је повучена оптужница, може да иде уколико Швајцарска испуни захтјеве, али да Гелди мора да буде изручен да би одслужио четири мјесеца затворске казне због кршења прописа о имиграцији.

Министар спољних послова Либије Муса Куса позвао је амбасадоре ЕУ да би им уручио ултиматум.

Куса је рекао да је, склонивши Гелдија у својој амбасади у Триполију, Швајцарска прекршила међународне конвенције о дипломатском имунитету.

Он је најавио да ће, уколико амбасада не испуни оно што се од ње тражи, бити примјењене „одређене мјере”, али није изнио које кораке либијска влада намјерава да предузме.

Хамдани и Гелди су провели неколико мјесеци у швајцарској амбасади.

Обојици људи је забрањено да напусте Либију од јула 2008. године, убрзо пошто је швајцарска полиција у Женеви ухапсила сина либијског лидера Моамера Гадафија и оптужила га за злостављање двоје домаћих службеника.

Оптужница је касније одбачена, а либијске власти су одбациле наводе да је хапшење у Женеви повезано с прогоном двојице швајцарских бизнисмена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog