Svijet

Кастро: Успјех је бити жив

ХАВАНА – Вођа кубанске револуције Фидел Кастро, одговарајући једном на питање новинара шта сматра својим највећим животним успјехом, одговорио је: „То што сам жив”. Додао је да тако мисли због серије атентата чија је мета био током 47 година своје владавине.


Према тврдњама његових хроничара, тих атентата је било укупно 638!

Да би се одужила „великом вођи” и представила живот тог „човека мете”, Кубанска телевизија је припремила серијал о тих 638 покушаја његове ликвидације, чије ће емитовање почети идућег мјесеца. Први дио, под насловом „Онај који мора да живи”, на програму је 7. марта.

Интересовање за тај умјетнички подухват на Куби, гдје је Кастро, и четири године након силаска с власти, легенда којој се сви диве, је огромно. На Куби очекују да ће серија имати добру прођу и у свијету, јер се Кастро, сматра државником посебне харизме.

Прва епизода почиње описом догађаја из 1956, односно доласком Фидела и његових комунистичких револуционара из Мексика на Кубу, где ће три године касније бити збачен режим диктатора Фулхенсија Батисте.

Већ тада су постојали планови како да се Кастро ликвидира, а иза њих су стајали Батистини људи и САД, које су подржавале диктатора.

Кастру су и каснијих година о глави највише радили Американци за које је био „непријатељ број један”. Операције чији је циљ био ликвидација господара „црвеног острва” водила је ЦИА, чији су агенти на разне начине покушавали да убију Фидела.

Кастро је, међутим, увијек успјевао да се спасе. Дијелом је то заслуга његових безбједањака, а дијелом и - како се говорило - „Свевишњег”, односно пуке среће.

Најчувенији покушаји ЦИА да се заувјек ријеши Кастра били су, како је писано, преко његових омиљених цигара, у које је стављан експлозив.

Кастрово обезбјеђење је, како се истицало у Хавани, више пута успјело да одбрани лидера од отрова које су му намјенили обавјештајци из најпознатије америчке агенције.

Први такав случај био је стављање отрова у Кастрову обућу и одјећу, што је требало да код њега изазове опадање косе и браде, симбола његовог револуционарног имиџа.

Велики публицитет добио је и покушај ЦИА да Кастра убије у кубанском ресторану, гдје је требало да руча „с народом”, што је он често чинио.

Трагедија је избјегнута одлуком Кастрове пратње да на дан заказаног обједа замјени комплетно особље ресторана, које је, како је касније утврђено, било заврбовано од ЦИА.

Услиједили су науспјели атентати на Кастра током посјете Аргентини, али и у Хавани, гдје је дочекивао бивше лидере Алжира и Чилеа. Екпслозив је, како је писано, у задњи час уклоњен испод свечане трибине и са пута којим су државници пролазили.

Покушај савршеног злочина ЦИА био је и подухват са убацивањем отрова у опрему за гњурање, коју је користио кубански лидер, као страсни пливач и ронилац.

Биће врло занимљиво како ће серија представити те необичне догађаје.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog