Politika

Из "Клуба Бошњака" легао Ешдаунов вето на референдум

БАЊА ЛУКА – Позивајући се на заштиту виталног националног интереса, "Клуб Бошњака" у Вијећу народа Републике Српске, донио је данас одлуку o вету на закон о референдуму.


Одлуку о стављању вета на недавно усвојени закон о референдуму и грађанској иницијативи у Народној скупштини РС, новинарима је саопштио предсједавајући "Клуба Бошњака", Един Рамић.

Рамић је објаснио да је потребно потребно прецизирати да референдумска питања могу бити у складу са надлежностима РС, Уставом РС и Уставом БиХ, али и прецизирати да територијални интегритет, суверенитет и безбједност БиХ не могу бити третирани Законом о референдуму.

„Клуб Бошњака" предлаже и амандман да иницијатори за расписивање референдума - предсједник РС и Влада РС - морају имати сагласност потпредсједника РС”, рекао је Рамић и додао да у органима за спровођење референдума мора бити испоштована пропорционална заступљеност конститутивних народа.

Такође "Клуб Бошњака", према ријечима Рамића, сматра да треба дефинисати начин гласања дијаспоре, гласања у одсуству и слично, на начин да грађани са бирачким правом, без обзира не мјесто становања, имају право учешћа на референдуму.

И Клуб Хрвата данас је разматрао недавно усвојени закон о грађанским инцијативама, али није ставио вето јер није постигнута сагласност између делегата из реда хрватског народа.

Подсјећања ради, "Клуб Бошњака" доноси одлуке на основу амандмана које је мимо билокакве демократске процедуре донио некадашњи високи представник Педи Ешдаун.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog