Društvo

Српска тражи своју документацију из Хага

БАЊА ЛУКА – Република Српска тражи да јој се врати сва документација која је предата Хашком трибуналу, наводећи да су обезбјеђене све правне претпоставке за прихват архивске грађе.


Како је саопштио Биро Владе Српске за односе с јавношћу, овакав став заступаће вршилац дужности Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић на конференцији "Процјена наслијеђа Међународног кривичног суда за бившу Југославију", која ће се 23. и 24. фебруара одржати у Хагу.

У саопштењу се подсјећа да је Влада Српске раније закључила да се судбина архивске грађе неће рјешавати без учешћа њених представника, те да је српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић ставио вето на одлуку друга два члана Предсједништва, донијету 6. марта 2008. године, да се прошире овлашћења Архива БиХ, гдје би била смјештена архивска грађа достављена Хашком трибуналу.

Одлуку Радмановића да стави вето, подржала је Народна скупштина Републике Српске, која је 17. марта 2008. године затражила да се сва документација однијета и предата Хашком трибуналу из Српске, њој и врати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog