Svijet

Енглези почели тражити нафту на Фокландима

ЛОНДОН – Британска нафтна компанија „Дизајр Петролеум” почела је рад на првој нафтној бушотини на Фокландским острвима у последњих десет година, упркос противљењу Аргентине, која ту територију сматра својом.


Процјењује се да би подводно налазиште „Лиз” на Фокландским острвима могло да крије залихе од чак 400 милиона барела нафте, али постоји и опасност да неће бити пронађено ништа, наводе аналитичари, на чија се мишљења позива Ројтерс.

Припреме за бушење довеле су до раста тензије између Британије и Аргентине, које су око Фокландских острва 1982. водиле рат. Послије седам недеља, побједу је однијела Британија.

Аргентинске власти су почетком мјесеца саопштиле да је истраживање незаконито и блокирале утовар цијеви на брод за којег су тврдиле да плови за Фокландска острва, у Аргентини позната као Малвинска.

Британска влада је уложила званични протест Аргентини због закона усвојеног у децембру, који спорна острва означава као дио аргентинске провинције Огњена земља.

У извјештају америчког Удружења за геолошка истраживања из 2000. се наводи да би море око Фокландских острва могло да крије залихе нафте од 17 милијарди барела и залихе природног гаса од девет милијарди барела еквивалента нафте.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog