Politika

Хрватска и Србија: Повлачење тужбе није поменуто на састанку

БЕОГРАД  – Координатор правног тима Србије пред Међународним судом правде (МСП) Саша Обрадовић изјавио је да хрватски правни заступник Андреја Метелко-Згомбић није предложила повлачење тужбе којом Хрватска пред МСП терети Србију за геноцид.


Говорећи о састанку са представницима највишег суда УН, Обрадовић је навео да је српска страна била „отворена за све опције”, али да „заступница Хрватске није ни поменула” повлачење тужбе, коју је против Србије поднијела јула 1999. године под оптужбом да је одговорна за наводни геноцид над Хрватима у рату 1991/95.

„Метелко-Згомбић није искористила ни прилику да нашу тужбу одмах нападне, већ је затражила 14 мјесеци за одговор, али јој је Међународни суд правде у Хагу одобрио девет мјесеци”, рекао је Обрадовић.

Он је подсјетио да је Србија, у контратужби коју је поднијела 31. децембра прошле године, навела да Хрватска и данас крши Конвенцију о спрјечавању злочина геноцида, јер није казнила починиоце злочина над Србима током војне операције „Олуја”.

Србија је затражила и компензацију за жртве геноцида, повратак избјеглица, као и да МСП Хрватској забрани да 5. август, дан када је из Крајине протјерано више од 230.000 Срба, слави као Дан побједе и домовинске захвалности, рекао је Обрадовић.

Упитан да ли злочин у Сребреници Скупштина Србије посебном резолуцијом треба да оквалификује као геноцид, Обрадовић је казао да би тај докумет требало да потврди одлуку МСП, али је нагласио да Србија не би сносила никакве првне посљедице уколико би употријебила неки други термин.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog