Svijet

Чешка влади дијели бесплатно вишак вакцина

ПРАГ - Чешка влада одлучила је да се сувишних вакцина против новог грипа ријеши тако што ће их бесплатно понудити свакоме заинтересованом, чак и деци од треће године старости, али уз препоруку љекара.


Министарка здравља Дана Јураскова, у склопу кампање вакцинације против новог грипа међу Чесима, позвала је у понедјељак у љекаре да пред камерама вакцинишу министре, али министри су се разбјежали.

Министар за људска права и мањине Михаел Коцаб, једини који је пристао да се вакцинише и то пред новинарима како би помогао колегиници из Владе, на крају то није учинио, јер је премијер Јан Фишер забранио да "одважног" министра сликају новинари, јављају у уторак чешки медији.

Чешка је наручила прошле јесени милион вакцина, до сада јој је испоручено 280.000. али интересовање Чеха за вакцинацију, између осталог и због негативног става љекара, било је тако слабо да је искоришћено свега 64.000 вакцина. Произвођач вакцине коју је наручила Чешка, ''ГСК'' (Глаxо Смит Клајн), пристао је да Чешка одустане од 300.000 вакцина, без икаквих санкција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog