Svijet

Данска: Изненадна реконструкција владе

КОПЕНХАГЕН – Премијер Данске Ларс Локе Расмусен изненада је реконструисао Владу у којој су, укључујући и њега, на досадашњим мјестима остала само три члана од укупно 19.


„То је, де факто, потпуно нова влада која стоји пред вама”, изјавио је Расмусен новинарима по завршетку аудијенције за чланове Владе код данске краљице Маргарете, послије чега они званично ступају на дужност.

Седморо министара је смијењено, укључујући и прве људе неких од најважнијих ресора као што су министар одбране Сорен Гаде, министар за порез Кристијан Јенсен и министар за здравство Јакоб Аксел Ниелсен.

Остали министри су само промијенили министарства, а највећа промјена је долазак бивше министарке за економију Лене Есперсен која је и потпредсједник Владе, на функцију министарке спољних послова.

Лене Есперсен је и лидер Конзервативне партије, једне од двије владајуће странке у Данској. Друга је већинска странка у владајућој коалицији, Либерална странка, на чијем је челу премијер Расмусен.

Ове странке у Парламенту, међутим, имају већину уз мањинску подршку десничарске и националистичке Данске народне партије на чијем челу је Пиа Кјерсгард.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog