Svijet

Рогозин: Нама НАТО не треба

МОСКВА – Приступање организацији, коју воде САД, значило би стављање под сумњу сопственог суверенитета, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин, коментаришући могућност приступања Русије Алијанси.


„Прво, нама и није потребно (ступати) у НАТО, јер је Русија земља, која је у стању да самостално осигура своју безбjедност”, рекао је Рогозин у интервјуу додајући да ће у случају неопходности Русија „формирати одређене флексибилне коалиције, тражити партнере за рjешавање заједничких проблема”.

Подсjећајући да је „на преговарачком столу” план руског предсjедника Дмитрија Медведева о склапању споразума о европској безбjедности, Рогозин се заложио за његово разматрање и рекао да се интереси Русије не уважавају сасвим, пренио је Итар-Тас.

„Зато нека се партнерски покрене разговор о иницијативама, које је Москва званично предложила западу, између осталог НАТО-у”, рекао је руски дипломата.

Агенцији Интерфакс је Рогозин, пак, рекао да Русија неће приступити Алијанси, у којој је успостављен монопол САД.

„Уколико НАТО не подлеже реформи и уколико се буде развијао као глобални систем америчке доминације, у такав вашингтонскоцентрични систем Руска Федерација никако не може да ступи”, рекао је Рогозин, коментаришући изјаве америчког државног секретара Хилари Клинтон, навела је та агенција.

Амерички Асошијетед прес (АП) пренио је синоћ из Вашингтона да је Клинтонова на питање да ли може да замисли дан када ће Русија постати члан НАТО-а одговорила потврдно.

„Нисам сигурна да Руси то могу да замисле”, рекла је шеф америчке дипломатије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog