Društvo

Ристовић: Нема закидања инвалида

БАЊА ЛУКА - Ниједан ратни војни инвалид неће бити закинут ревизијом личних и породичних инвалиднина, али да ће бити много оних којима ће примања и степен инвалидности бити смањени, као и оних који ће изгубити статус инвалида.


Осим овога, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић тврди да је Централна комисија за контролу рјешења о додјели инвалиднина утврдила да су многи годинама државу оштетили за милионе марака.

"Комисија је до сада донијела 836 рјешења о смањењу процента инвалидности за једну, двије или више категорија, док су у неким случајевима поједине особе потпуно изгубиле статус инвалида, јер је утврђено да им то право не припада", рекао је Ристовић.

Он је нагласио да је приликом издавања рјешења о инвалиднинама било много неправилности, као и да су неки људи из љекарских комисија, свјесно или због нестручности и незнања, оштетили државу за огромне суме новца.

Ристовић проблем види у досадашњим првостепеним комисијама, првенствено љекарским, које су радиле мимо правилника о оцјени инвалидитета и давали више оцјене тамо гдје није требало.

Он је навео да је надлежним органима пријављено десетак лица, углавном из љекарских комисија, за које је утврђено да су правили пропусте.

Ристовић је одбацио оптужбе ратних војних инвалида да ревизијом нису обухваћени они инвалиди који су инвалиднину стекли на незаконит начин, већ они који су највише страдали.

Према његовим ријечима, утврђено је да постоји око 7 400 "сумњивих" инвалиднина за које недостаје релевантна документација и у току је провјера тих случајева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog