Sport

Тајгер Вудс, најплаћенији спортиста свијета

У истраживању „Форбса” поред америчког голфера, најпознатији и најбиједнији заштитни знаци планетарног спорта су и Манчестер Јунајтед (клуб), Најк (компанија) и Супербол (догађај).


И друго истраживање листа „Форбс”, названо „40 најмоћнијих”, показало је да су промјене на водећим позицијама четири листе (спортиста, клуб, компанија, догађај) највриједнијих заштитних знакова планетарног спорта незнатне.

До смјене је дошло једино међу компанијама чије је пословање везано за спорт, па је Најк (бренд процијењен на 7.820.000.000 евра) престигао И Ес Пи Ен (дио тв мреже Еј Би Си, која је у склопу Волта Дизнија, 7.674.000.000 евра).

Међу „непосредним произвођачима” и даље доминира Тајгер Вудс. Амерички голфер, све да се у 2010. (а вјероватно хоће већ крајем марта) не појави на терену, због дугорочних спонзорских уговора, увећаће банковни рачун за 45.000.000 евра. Са том сумом Вудс (због ванбрачних афера на неодређено вријеме се повукао са борилишта) ће сигурно сачувати и врх као најбоље плаћени спортиста на свету, док као заштитни знак вреди 60.000.000 евра.

Иако се дуг Манчестер Јунајтеда попео на 840.000.000 евра, па је у избјегавању финансијског колапса под хипотеку стављен и стадион Олд Трафорд, „црвени ђаволи” су још увек, бар по „Форбсу”, са 198.000.000 евра, највриједнији клупски заштитни знак.

Супербол, финале у америчком фудбалу, од спонзорства, лиценци, тв – права, продатих улазница, приходује више него збирно просјечни такмичарски дани на олимпијским играма и свјетским фудбалским првенствима. Зато је утакмица над утакмицама у САД, са 307.000.000 евра, на првом мјесту.

У истраживању, „Форбс” се поред сопствених снага, ослонио и на податке још 15 организација међу којима су и Међународни олимпијски комитет (МОК), Свјетска фудбалска федерација (ФИФА), УЕФА...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog