Svijet

Клинтон: Одбацити руски безбједоносни приједлог

ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Хилари Клинтон директно је одбацила руски приједлог за нови европски безбједоносни споразум, истовремено позвавши на ближу сарадњу Русије и НАТО-а. „Дозволите да кажем: Русија је суочена са пријетњама, али НАТО није једна од њих”, изјавила је Клинтонова на семинару у Вашингтону посвећеном улози НАТО-а у 21. вијеку.


Москва на НАТО гледа као на реликт „хладног рата” и потенцијалну опасност за своју безбједност, док Вашингтон вјерује да је нови руски безбједоносни приједлог покушај да се умањи утицај НАТО-а у Европи и свијету, навела је америчка агенција.

Русија Сјеверноатлантској алијанси тренутно највише замера на плановима да понуди чланство бившим совјетским републикама Украјини и Грузији и да постави противракетни штит у Румунији, а можда и другим источноевропским земљама.

Клинтонова је позвала НАТО и Русију на већу отвореност у међусобним односима, као и у погледу наоружања, војних постројења и вјежби, што ће, како је оцијенила, доприњети јачању европске безбједности. Одговарајући на питања учесника семинара да ли може да замисли улазак Русије у НАТО, с обзиром на то да је Совјетски Савез био главни разлог за формирање алијансе, она је рекла да „може, али да није сигурна да и Руси могу то да замисле”.

Клинтонова је оцијенила да НАТО треба да ревидира своју основну доктрину, познату као „стратешки концепт А”, како би узела у обзир промијену врсте претњи са којима су суочене чланице алијансе.

Група експерата са бившим америчким државним секретаром Мадлен Олбрајт на челу ради на модернизовању стратешке концепције НАТО-а, која је последњи пут ревидирана 1999. године, прије него што су почеле операције у Ираку и Авганистану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog