Svijet

''Тојота'' се брани пред америчким Конгресом

ВАШИНГТОН – У свjедочењу пред америчким Конгресом предсjедник највеће аутокомпаније на свијету „Тојоте” Акио Тојода изразио је жаљење због безбједносних проблема у Тојотиним возилима и несрећа које су задесиле возаче Тојотиних аутомобила.


Како преноси Глас Америке, Тојода, унук оснивача јапанског гиганта, је током свједочења обећао да ће урадити све што је у његовој моћи да спријечи да безбједносни проблеми на Тојотиним аутомобилима доведу до нових смртних случајева.

Тојода је подсјетио да је његова компанија последње двије године брзо ширила своје операције и да „страхује да је темпо раста био превише брз”,да је редослијед приоритета компаније - безбједност, квалитет и обим - поремећен и да у Тојоти нису били у могућности да саслушају ставове потрошача када су вршили побољшања.

„Жао ми је што је то резултирало безбједносним проблемима, који су довели до повлачења возила са којима се данас суочавамо. Веома ми је жао због свих несрећа које су задесиле Тојотине возаче,” рекао је он.

У Конгресу је одржан дводневни претрес о наводима да је Тојота игнорисала жалбе потрошача о изненадном убрзању у аутомобилима те компаније, због којег су били угрожени животи возача и путника.

Законодавци су оштро критиковали јапанску аутокомпанију, окривљујући је за 39 смртних случајева, преноси Глас Америке.

Клајд Престовиц, стручњак за међународну трговину и предсједник вашингтонског Института за економску стратегију, рекао је да је Акио Тојода највиши менаџер једне јапанске корпорације који је свједочио пред америчким Конгресом.

Он је рекао да је то необично и за сам Конгрес чији чланови скоро никад до сада нису позвали на одговорност стране фирме.

„Међутим, у данашње вријеме постало је тешко разлучити шта је домаћа, а шта страна компанија. Чињеница је да је Тојота највећи произвођач аутомобила у Америци па је због тога Конгрес третира као домаћу компанију”, рекао је амерички стручњак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog