Svijet

Аустралија криви Израел због крађа идентитета

АДЕЛАИДА – Аустралија је упозорила Израел да ако истрага покаже да је та земља умиjешана у злоупотребу три лажна аустралијска пасоша ради убиства лидера Хамаса у Дубаију, то неће бити сматрано „актом пријатељске земље”, изјавио је данас аустралијски шеф дипломатије Стивен Смит.


Смит је позвао на разговор израелског амбасадора у Аустралији и затражио од њега сарадњу током истраге о коришћењу лажних пасоша у убиству команданта Хамаса Махмуда ал - Мабхуха, у Дубаију 20. јануара.

Убице су допутовале у Емират с најмање 26 лажних пасоша, углавном из европских земаља, и са три аустралијска, а полиција у Дубаију каже да је сигурна да иза тога стоји израелски Мосад.

„Веома сам јасно ставио до знања амбасадору да ако резултати истраге доведу до закључка да су злоупотребу аустралијских пасоша на било који начин спонзорисали или штитили израелски званичници, тада Аустралија то неће сматрати актом пријатељске земље”, рекао је Смит.

Израел има политику да не коментарише оптужбе на рачун било каквих њихових шпијунских активности.

Полиција у Дубаију је саопштила да је убиство било прецизно планирано и да су коришћене лажне браде, перике и да су убице биле прерушене у туристе.

У најмање седам од 26 пасоша уписана су имена људи који живе у Израелу, што је поткрепило сумње да је Мосад умијешан у убиство.

Више европских земаља затражило је објашњење од Израела како су ти пасоши добијени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog