Politika

Богдановић: Једнима све, а другима ништа

ГРАЧАНИЦА – Србија стално инсистира на новим преговорима са Косовом, јер све заједнице чека заједничка европска будућност, казао је министар за Косово и Метохију (КиМ) Горан Богдановић у разговору са новинарима са Косова и Метохије.


Ми желимо да разговорима рјешавамо проблеме, желимо да влада мир, јер не може бити среће ни за кога, не само на Косову, него и у Србији, на читавом Балкану, рекао је Богдановић.

Али, разговори су тешки кад имате једну страну која је добила све што је тражила и на другој страни Србе који су изгубили све, преноси КИМ радио речи Богдановића.

Морамо наћи компромис, морамо ријешити заједничке проблеме, јер све заједнице чека заједничка европска будућност, казао је Богдановић.

Он је истакао да се за европске вриједности и европску будућност не може борити на начин како то ради Влада у Приштини.

„Не можете се борити за европске вриједности ако не постоји слобода кретања за све заједнице, ако нема правне заштите, ако за ни један етнички злочин који се десио уназад десет година није откривен ни један кривац.”

На приштинским властима је обавеза да открију те починиоце, рекао је Богдановић.

Не може се тражити интеграција српске заједнице у косовско друштво и косовске институције, а да за узврат ништа није урађено за ту етничку заједницу, за тај народ, истакао је он.

Говорећи о спроведеној децентрализацији и новоформираним општинама министар је нагласио да Влада Србије нема ништа против децентрализације, али децентрализацију, која је спроведена на Косову не може прихватити.

Ми смо управо и инсистирали на децентрализацији, нама је она неопходна, неопходне су нам нове општине, али ми најприје морамо да знамо које су границе нове општине и много других појединости о којима се у овом процесу уопште није водило рачуна, рекао је Богдановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog