Društvo

Новац за дигитализацију биће одобрен за десетак дана

Руководилац експертског тима Јавног РТВ система БиХ за дигитализацију, Здравко Шавија је рекао да очекује да за десетак дана Савјет министара одобри новац за постављање предајника за дигитално емитовање сигнала на подручју Бање Луке, Мостара и Сарајева.


Он је додао да Ескпертски тим Јавног РТВ система БиХ и представници РАК-а у марту треба да дефинишу правне и техничке услове за добијање дозвола за дигитално емитовање ТВ сигнала.

Шавија је оцијенио преамбициозним првобитно зацртани циљ да процес дигитализације буде завршен до 2011. године, наводећи да је много реалније да се то заврши половином 2015. године.

Процес дигитализације јавних ТВ емитера у БиХ коштаће укупно од 35 до 40 милиона евра,а у првој фази би требала бити покривена територија са милион становника.

РАК је у уторак, 23. фебруара, на састанку представника ове агенције и три јавна емитера у БиХ, понудио РТРС-у, БХРТ-у и РТВ ФБиХ дозволе за дигитално емитовање телевизијског сигнала.

Стручњаци тврде да је дигитализација телевизије до сада највећи технолошки заокрет у овој области у БиХ, који ће, осим побољшање квалитета емитовања програма, допринијети и финансијској стабилности и самоодрживости сва три јавна емитера у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog