Društvo

Радио-медиј једнаких могућности за све

Јуче је у Бањој Луци удружење ''Фонтана'' представило пројекат ''Радио-медиј једнаких могућности за све'', који је већ у току и који се спроводи у сарадњи са Омладинским комуникативним центром - Радио Балкан Бања Лука и Удружењем грађана за помоћ особама са инвалидитетом ''Једнакост'' Милићи.


Основна мисија пројекта јесте едукација особа са инвалидитетом из области радијског новинарства, водитељства и продукције, те запошљавање најмање 10 едукованих особа на исто толико радио станица у Републици Српској. Пројекат је финансијски подржан од Центара цивилних иницијатива, а провођење активности траје од 01. фебруара 2010. године до 01. јуна 2011. године.

“Кроз професионалну едукацију ће проћи 20 особа које ће по запошљавању на радио станицама радити на припреми и реализацији кампање о људским правима и запошљавању особа са инвалидитетом. Одабир особа које ће бити укључене у пројекат вршиће се на основу јавно расписаног конкурса у сарадњи са медијима и Заводом за запошљавање Републике Српске”, истакла је Мр. Анита Шимунџа, координатор пројекта.

Пројекат има за циљ и да, кроз медијски простор радио станица, утиче на јачање друштвене свијести о правима, потребама и могућностима запошљавања особа са инвалидитетом.  Биће праћени и односи политичких партија према особама са инвалидитетом током предизборне кампање за предстојеће опште изборе у октобру 2010. године.

Закон о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида РС усвојен је у Републици Српској 2004. године и његовим дјеловањем запослено или задржало је посао више од 3000 особа са инвалидитетом. На евиденцији Завода за запошљавање РС у децембру 2009. године било је регистровано још око 3.000 особа са инвалидитетом. Постоји и велики број особа са инвалидитетом којима је потребна радна окупација (4 или више сати радног ангажмана) а које због ограничених радних могућности нису за запошљавање на отвореном тржишту рада. 

Иако су доношењем Закона о запошљавању особа са инвалидитетом постигнути значајни помаци, овај процес још  увијек знатно отежавају: архитектонске баријере, предрасуде послодаваца, непотпуна примјена Закона, недовољан број центара за стручно оспособљавање, недовољна информисаност послодаваца о бенефицијама које стичу запошљавајући особе са инвалидитетом и остало.

Кроз овај пројекат се, са једне стране, пружа могућност особама са свим облицима инвалидности да кроз практичан рад на медијима стичу неопходно искуство и знање потребно за рад у медијима и тако промовишу питања инвалидности на најбољи могући начин. Са друге стране пружа им се јединствена шанса за запошљавање у времену када се бројне фирме дискриминаторски односе према тој популацији.  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog