Svijet

ЕУ забринута због "нових" имиграната

БЕЧ – Илегална миграција из Македоније, Србије и Црне Горе, којима су крајем децембра прошле године укинуте визе за шенгенски простор забрињава ЕУ, пише бечки дневник „Курир”, наводећи да су се хиљаде грађана тих земаља отиснуле у земље ЕУ, гдје остају да илегално живе и раде.


Министарство унутрашњих послова и погранична полиција Македоније наводи да је до сада до 170.000 Македонаца напустило земљу, од којих се више од двије трећине није вратило.

Експерти у Бриселу страхују да су они „нестали” у ЕУ.

Многи млади Македонци албанске националности, како тврди „Курир”, отишли су у Белгију јер претпостављају да се тамо лако добија азил. Пожељне дестинације емиграната су и Њемачка и Шведска.

Многи желе да се отисну од сиромаштва и раде у богатим земљама ЕУ, чак и илегално, објашњава лист, подсјећајући да визна либерализација предвиђа носиоцима биометријских пасоша боравак до 90 дана у земљама Шенгена, као и да је рад стриктно забрањен.

„Европска комисија мора то брзо провјерити и дјеловати”, сматра замјеник шефа Европских социјалдемократских партија Ханес Свобода.

„Уколико се установи да постоји малверзација са визама морају се увести рестриктивне мере”, затражио је Свобода, који је извјестилац Европског парламента за Хрватску.

Он је објаснио да би те мјере могле бити обустављање примјене визне либерализације, или искључење одређених групација од слободе путовања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog