Svijet

Скандал у Бундестагу због слања нових трупа у Ирак

БЕРЛИН – Њемачки Бундестаг (доњи дом парламента) изгласао је нови мандат за мисију Бундесвера (војске) у Авганистану, којим се предвиђа повећање горње границе њемачких војника у тој земљи, са садашњих 4.500 на 5.350.


Гласање је пратио скандал, који је настао када су се посланици партије Љевица, чија је популарност нарочито међу социјално нижим слојевима велика, појавили с транспарентима против мисије у Авганистану и исписаним именима цивилних жртава ваздушног напада у Кундусу, лане у септембру, изведеног по њемачкој команди.

Предсједник Бундестага Норберт Ламерт је прво тражио да посланици Љевице склоне плакате, а онда их је искључио са сједнице.

Посланици ове партије, настале спајањем насљедника бивших источнонемачких комуниста и WASG странке су напустили седницу, тек после поновљених Ламертових захтева.

Посланик Зелених Кристијан Стребеле је замолио Ламерта да размисли о својој одлуци, сматрајући да би био лош сигнал за Авганистан и свијет, ако у Њемачкој посланици морају да напусте салу, када подсјећају на жртве једног напада.

„Они нису били гласни, нису били нападни, само су држали уздигнуто плакате”, бранио је Штребеле посланике Љевице, док су посланици Социјалдемократске партије, сада, као и Зелени и Љевица, опозиционе странке, подржали Ламертову одлуку.

„Предсједник је добро поступио. Парламент је мјесто дебате, а не демонстрација. У парламенту се рачуна аргумент, а не транспарент”, рекао је СПД политичар Томас Оперман.

Њемачка у Авганистану, поред "Косова", има своју највећу војну мисију, око које се већ дуже „ломе копља” међу политичким неистомишљеницима.

Мисија у Авганистану важи за најтежу њемачку мисију, одакле се многи војници враћају с психичким траумама или се уопште не враћају. За нови мандат мисије у Авганистану гласало је 429 посланика, од присутних 586, против 111, а уздржало се 46.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog