Politika

Тадић тражи Закон о фискалној одговорности

СДС креће у кампању усвајања Закона о фискалнној одговорности, који би омогућавао транспарентност у трошењу буџетских средстава.


''Република Српска не смије заостајати за осталима, а жалости нас чињеница да нико из Министарства финансија, а ни из 'владајуће олигархије' нема ни намјеру да приступи том процесу'', рекао је на данашњој конференцији за новинаре, Огњен Тадић, подпредсједник СДС.

Тадић каже да је СДС јасно због чега ''они'' то извјегавају, јер се, наравно, плаше свих могућих санкција, као и транспарентног трошења буџетских средстава, што би била обавеза према том закону. СДС као опозициона странка неће толерисати такво понашање и у име грађана РС и пореских обвезника, кренуће у кампању везану за Закон о фискалној одговорности.

Било би идеално да сваки порески обвезник свој порески број може да користи и тако што ће моћи да се прикључи на централни систем трезора и да тачно зна у свакоме моменту, ко и како троши новац који је он зарадио и уплатио за општу добробит РС

''Суштина овог закона је да се прекине са нетранспарентним трошењем, да се прекину приче у којима се обећавају милиони около, углавном у току предизборне кампање, а зашто буџетска средства нису намијењена. Било би идеално да сваки порески обвезник свој порески број може да користи и тако што ће моћи да се прикључи на централни систем трезора и да тачно зна у свакоме моменту, ко и како троши новац који је он зарадио и уплатио за општу добробит РС и свих њених грађана'', образложио је Тадић, додавши да је закон потребан, не ради Европе или било кога другог, него грађана РС, ''да знамо да смо отишли корак напријед у стварању правне државе и да знамо да смо отишли бар два корака напријед у смислу одговорности јавних функционера у трошењу биџетских средстава која у тај буџет не уноси нико други него грађани РС.'', рекао је он.

Потпредсједник СДС сматра да је веома важно да се то деси још ове године јер нас очекује минус од 400 милиона КМ, за наредну буџетску 2011. годину, а који је сад дијелом закрпљен кредитима тако да би свако ненамјенско, неодговорно и бахато трошење средства од стране било кога 2010. године, значило озбиљну кризу.

Ко је коме шеф?

Коментришући сједницу Вијећа за имплементацију мира, Тадић је рекао да они у СДС нису задовољни што није одређен коначан крај дјеловања Канцеларије високог представника, а посебно зато што људи из ПИК престанак рада канцеларије ОХР директно везују за еврпоски пут ове земље.

Политички апсурд да једна земља истовремено буде нестална чланица СБ УН, дакле практично шеф високом представнику, а да истовремено тај који је подређен тој земљи функционално, јер су сви подређени Савјету безбједности, буде шеф тој истој земљи

''А у исто вријеме овој земљи честитају нестално чланство у Савјету безбједности УН'', каже Тадић и консатује да је ''политички апсурд да једна земља истовремено буде нестална чланица СБ УН, дакле практично шеф високом представнику, а да истовремено тај који је подређен тој земљи функционално, јер су сви подређени Савјету безбједности, буде шеф тој истој земљи и да каже да она не може у Европу док је он ту!''

Потпредсједник СДС тврди да његова странка ничим није допринијела да се продужава мандат високом представнику, него је то посљедица сукоба и трвења око новца од продаје Телекома између актуелне власти у РС и неких представника међународне заједнице уз наравно сталне захтјеве из Сарајева, који би све да учине а да БиХ никада не уђе у ЕУ уколико је у њеном саставу и РС.

''СДС зато позива све међународне чиниоце да своје извјештаје у Брисел и Њујорк шаљу објективно и да не уносе у њих више од тога што мора стајати, а то је оно што је утврђено Дејтоном,'' поручио је Тадић, утврдивши да је БиХ мирна земља и да је њен деморатски систем стабилан, те да постоје потенцијали који гарантују да неће доћи до погоршања ове двије ствари, а најбитније је да је Мировни споразум из Дејтона у својој суштини имплементиран.'' Остало је још само да сачувамо Анекс 4, тј. Устав РС,'' додао је Тадић.

Он је констатовао и да је наступила озбиљна криза око имовине, везано за одлуке високог представника, и позвао Владу РС да не прихвати било шта што би значило одузимање имовине Републици Српској

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog