Društvo

Артемије позвао писталице да се клону раскола

ГРАЧАНИЦА – Владика Артемије изјавио је данас да прихвата одлуке Синода Српске православне цркве и позвао све који га воле на мир и јединство у СПЦ.


У првој изјави од када га је Синод СПЦ 13. фебруара привремено разријешио функције због финансијских малверазација у Епархији Владика је навео да се не слаже са одлукама Синода али да их прихвата јер је за њега најважније да се очува јединство СПЦ.

„Оно што бих хтео да кажем и нагласим је оно сто сам рекао и Синоду, да сам спреман да прихватим одлуке Синода, као сто сам и прихватио иако се са њима не слажем и не морам увек да се слажем, али их прихватам”, казао је Владика, за КиМ радио и Глас југа.

„Оно чега се држим је став да је најбитније очувати јединство СПЦ, то сам рекао и Синоду да никада не могу прихватити нити ме нико може натерати да цепам хитону светосавске цркве тј. да би правио раскол”, казао је Владика.

Владика је рекао да се одлучио на интервјуу јер сматра да та порука треба да буде путоказ и свима онима „који користећи наше име и положај у коме се налазимо стварају утисак како владика Атремије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ”.

Владика је рекао да никада не би и неће пристати да ствара раскол.

„Према томе ако ја прихватам и остајем у послушности СПЦ онда и сви они који ме поштују и који ме воле, знам да није мали број, и они треба да се саображавају томе и тиме показу солидарност и своју љубав према нама и пре свега према СПЦ”, казао је он.

Владика је рекао да ће тај проблем који је настао бити легитимно ријешен на Сабору СПЦ.

„До тада нека се у миру, без халабуке, ствари испитају, значи државни органи нека испитају све чињенице, а онда ће Сабор на основу својих сазнања и Канона и Устава СПЦ донети и најцелисходније решење”, казао је владика Артемије.

У посјети манастиру Грачаници данас су били члан Светог Синода СПЦ владика Григорије и министар вјера у Влади Србије Богољуб Шијаковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog