Nauka

Нешто пало у Монголију

Прошлог петка, у планинама недалеко од главног града Монголије Улан Батора, на тло су доспјела два неидентификована објекта.


С обзиром на слабу комуникациону повезаност овог дијела земље, вијест је тек сада доспјела у јавност. Оба објекта пронашли су тамошњи пастири који су о томе извјестили надлежне. Прве фотографије и мјерења ових објеката показале су како се ради о укупно два досад пронађена тијела. Мањи објекат је масе свега десетак ккилограма, док је други грубих димензија 2x2x1 метар и масе око двије тоне!

Према непотпуним информацијама и у недостатку било какве анализе материјала с њих, највјеројатније је ријеч о објектима који су на Земљу доспјели из свемира!

Но, сигурно није ријеч о „ванземаљцима", како су то објавили неки ''НЛО-медији'', већ о остацима оплате или конусног штитника неке од руских или кинеских ракета носача. Мање је вјероватно да се ради о ракетним моторима с обзиром се на фотографији не назиру дијелови мотора који би свакако могли преживјети спуштање кроз атмосферу.

Овакви догађаји нису чести али се током године појаве очевици и материјали који нам дословно с неба „падају на главу".

Неконтролисани лет задњих стадијума ракета носача и другог свемирског смећа потенцијално може угрозити човјека при паду на насељено мјесто. Свемирско смеће постаје велики проблем и при пројектовању свемирских бродова, са и без људске посаде, а и сама свемирска станица морала је у неколико наврата бити помакнута с своје путање како би се избјегла могућност судара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog