Politika

Фејт: Интеграција зависи од Срба

БЕОГРАД – Међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт изјавио је да ће интеграција сјевера Косова у институције под контролом Приштине зависити од тога да ли то косовски Срби прихватају или не.


Фејт који је и високи представник ЕУ, рекао је за Радио-телевизију Србије да тај план нема формалну подршку Брисела и одбацио оптужбе да се тим планом угрожава стабилност у региону.

Како је рекао, његова намјера је да „допре до грађана” и да нађе легитимне представнике Срба са сјевера како би сазнао шта они очекују у вези са економским и социјалним положајем и другим питањима.

Фејт је казао да је увјерен да ће свима који су после доласка Кфора починили злочине над Србима бити суђено пред косовским судовима.

„Нико није изнад закона и то понављамо властима овде сваког дана. Волео бих да видим, а сигуран сам и да Ив де Кермабон (шеф Еулекса) исто жели. То је тешко, потребно је доста времена за истрагу и подизање оптужнице. Да будем искрен, ми радимо у албанском друштву које је веома тајновито и тешко је наћи сведоке”, рекао је Фејт.

Фејт је одбацио оптужбе да има двоструке стандарде према злочинима на Косову.

„То није тачно. Питајте Ива де Кермабона колико ће људи Еулекс да оптужи за ратне злочине у скоријој будућности. То ће бити велики подухват”, навео је Фејт.

Додао је да жели да види и „злочинце из ОВК да одговарају за своја злодела и то што прије”.

Фејт је навео да нема никаквих препрека за устоличење патријарха српског Иринеја у Пећкој Патријаршији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog