Svijet

Чиле: Земљотрес покренуо цунами

САНТЈАГО – Снажан земљотрес јачине 8,8 степени Рихтерове скале, који је јутрос погодио Чиле, покренуо је цунами који би могао да има разорне посљедице по приобалну област у близини епицентра, саопштио је данас амерички пацифички центар за упозорење од опасности цунамија.


„Очитавања нивоа мора указују да је покренут цунами који би могао да буде разоран по приобалну област у близини епицентра земљотреса, а могао би да угрози и удаљена приобаља”, наводи се на веб сајту тог центра.

За сада није познато ког је обима цунами, пренио је Ројтерс.

Раније је објављено да је земљотрес био јачине 8,3 степена и да је објављена опасност од цунамија за Чиле и Перу, док је у Еквадору наведено да је неопходно пажљиво праћење.

Потрес су осјетили и становници главног града Чилеа - Сантјага, гдје су се неке зграде срушиле.

Епицентар земљотреса забиљежен је у близини града Консепсион, 317 километара југозападно од Сантјага, на дубини од скоро 60 километара. Земљотрес се осетио и у Аргентини.

Консепсион је други град по величини у Чилеу, гдје живи 200.000 људи.

Телефонске везе су у прекиду, тако да је тешко доћи до информација о евентуалним жртвама или причињеној штети.

Становници Сантјага су у паници излетили на улице, а потрес је трајао између 10 и 30 секунди.

Године 1960. Чиле је погодио разоран земљотрес јачине 9,5 степени Рихтерове скале, послије чега је покренут цунами, а тада је погинуло 1.655 људи.

То је био најразорнији земљотрес од 1900. године, тачније од како амерички Центар за гелошка истраживања води евиденцију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog