Politika

Кушнер: За нас је ''независност Косова'' неповратна

БЕОГРАД - Француски министар иностраних послова Бернар Кушнер изјавио је да је за Француску независност Косова неповратна, да њено признање није услов за наставак европских интеграција Србије, али и да, прије него што уђе у Европску унију, Србија мора да ријеши проблеме са свим својим сусједима.


"Наравно, међу условима који треба да се испуне за пријем, и које Београд већ зна, не постоји признање те независности", истакао је Кушнер.

Али, и то никада нисмо крили, јер с пријатељима разговарамо отворено - Србија, као и било која друга земља кандидат, треба да ријеши своје проблеме са сусједима, свим својим сусједима, прије него што уђе у Европску унију, додао је он.

Према његовим ријечима, независност Косова је неповратна и по том питању не може бити никакве сумње.

Долазим у Београд да бих рекао грађанима Србије да смо, и да ћемо бити уз њих, на путу њихове земље у Европску унију, поручио је Кушнер.

Он је поздравио напоре које Србија, предсједник Борис Тадић и цијела влада, чине на путу ка Европској унији, оцијенивши их као значајне, али како је нагласио, још има пута који треба да се пређе да би се стигло до потпуне сарадње с Хашким трибуналом.

Он је оцијенио и да би интеграције земаља региона могле, наравно, да буду брже, али је нагласио да је јасно да неопходни рокови зависе од напретка земаља кандидата.

Кушнер је истакао и да је улога Србије у стабилизацији региона "централна" и да, имајући у виду њену историју и њен утицај, Србија има нарочиту одговорност за ојачање мира и наставак процеса помирења у региону.

Оцијенио је да су француско-српски односи веома добри и изразио наду да ће Београд ускоро посјетити и француски предсједник Никола Саркози као и да ће ускоро бити потписан споразум о стратешком партнерству двије земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog