Svijet

Дански лист се извинио муслиманима због увреде

КОПЕНХАГЕН – Дански дневни лист „Политикен” извинио се због увреде коју је нанео муслиманима када је 2008. године пренио карикатуру пророка Мухамеда са бомбом у турбану, коју је најприје 2006. године објавио дански дневник „Јиландс постен”, јавили су западни медији.


„Политикен” је саопштио да је извињење дио нагодбе са саудијским адвокатом који заступа осам муслиманских група на Блиском истоку и у Аустралији, пише АП.

„Извињавамо се свакоме кога је наша одлука да објавимо карикатуре увриједила”, изјавио је главни и одговорни уредник овог листа Тегер Сајденфаден, јавио је Би-Би-Си.

Објављливање 12 карикатура пророка Мухамеда прије четири године изазвало је протесте муслимана у многим земљама, а најновији потез данског листа поново отвара жучну дебату о ограничењима слободе говора.

„Политикен” је, заједно са другим листовима, поново објавио спорне карикатуре 2008. године када је полиција открила завјеру за убиство њиховог аутора Курта Вестергорда.

Дански премијер Леке Расмусен рекао је да је изненађен јучерашњим поступком „Политикена”, изразивши забринутост да дански медији по овом питању више нису сложни.

Главни уредник „Јиландс постена” Јерн Микелсен је тај потез назвао „прворазредном глупошћу”, а оштре критике су упутили и остали листови у земљи, као и удружење новинара.

Сајденфаден је, међутим, у изјави за АП рекао да се његов лист извинио због увреде, а не због одлуке да спорне карикатуре објави, те да је то „јединствена шанса” да се омогући дијалог о овом питању и ублаже тензије између Данске и муслиманског свијета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog