Politika

СДС тражи смјену министра Шкрбића

БАЊА ЛУКА - Члан Главног одбора СДС Предраг Николић је на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци је рекао  да та странка тражи од премијера РС Милорада Додика да разријеши дужности министра здравља Ранка Шкрбића и руководство бањолучког Клиничког центра.


Такође, СДС тражи и да се формира независна комисија која ће преиспитати тендерско пословање овог центра и комплетног здравственог система у РС, посебно када је ријеч о набавци медицинске опреме.

Николић тврди да су због недостатка анестетика у Клиничком центру Бања Лука отказане 24 операције, док је програм значајно редукован на Ортопедији и Васкуларној хирургији.

"Отказивање оперативног програма у Клиничком центру Бања Лука због дефицита анестетика, није се десио у историји од када постоји ова здравствена установа, чак ни у вријеме ратних дешавања", рекао је Николић.

Додао је да Министарство здравља и руководство Клиничког центра, како каже, у спрези и на мала врата желе да уведу у праксу много скупљу замјену за анестетик "фентанил" који се до сада користио, а да је увођења нових лијекова на овај начин забрањено је у свим земљама свијета, пошто се претходно морају урадити фармакоекономске анализе, анализе трошкова и користи од тог лијека по здравље људи, те да се на основу тих анализа одлучује да ли ће се неки лијек уврстити у праксу или не.

Министар здравља РС Ранко Шкрбић рекао је јуче да је бањолучки Клинички центар из предострожности зауставио оперативне захвате који могу да чекају више од пет дана, али да има довољне количине анестетика "фентанил" за хитне интервенције и да по превентивном режиму рада у наредних седам дана може да обави више од 300 операција.

Он је рекао да је у току набавка "фентанила", али да је могуће да је због компликоване процедуре дошло и до проблема у администратвином дијелу посла, јер се све потребне количине лијека за БиХ евидентирају у Министарству цивилних послова БиХ, те заједнички наручују од произвођача.

У Клинички центар Бања Лука данас је испоручен анестетик "фентанил" и на свим одјељењима настављен је уобичајени оперативни програм.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog