Svijet

СЗО: Врхунац пандемије још није прошао

ВАШИНГТОН – Више од 16.000 људи умрло је широм свијета од посљедица пандемије грипа Х1Н1, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО) и нагласила да је прерано говорити о томе да је вирус достигао врхунац на глобалном нивоу.


„Имамо све мањи број случајева у посљедњих неколико недеља и мјесеци са пандемијом Х1Н1”, изјавио је др Шмуел Шохам, специјалиста за инфективне болести у Вашингтонском болничком центру, а СЗО је саопштила да је број случајева новог грипа нарочито опао у Западној Европи и Сјеверној Америци.

У неким другим регионима, као што су Сенегал и Мауританија у Западној Африци, међутим, број случајева грипа и даље се повећава, док ће у јужној хемисфери зима тек стићи, па би могли да се развију нови случајеви заразе.

„Мислим да је најмудрија одлука тренутно сачекати и видјети и не доносити никакве исхитрене изјаве”, оцијенио је др Шохам указујући да би, уколико званичници СЗО не буду опрезни, здравствени планови за контролу болести могли да буду угожени.

Према подацима СЗО до сада је више од 300 милиона људи примило вакцину против Х1Н1 вируса, а из Организације поручују да би сви, који нису примили вакцину, требало да то учине.

То се односи и на Сјеверну Америку и Европу, зато што је могућ још један талас вируса Х1Н1.

„У посљедњој великој пандемији догодио се други талас. Зато нисмо спремни да прекинемо акцију и кажемо да је готово. И даље смо забринути”, рекао је др Шохам.

Он каже да би, уколико дође до другог таласа грипа, то могло да се догоди у наредних неколико мјесеци.

Кризни комитет СЗО састаће се поново у наредних неколико недјеља ради нове глобалне процјене статуса грипа Х1Н1.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog