Svijet

Цунами пријети Полинезији и Хавајима

ПАРИЗ, ВАШИНГТОН – Француској Полинезији и Хавајима пријети цунами покренут земљотресом јачине 8,8 степени Рихтерове скале, који је рано јутрос погодио област у близини обале јужног и централног Чилеа и у коме је погинуло најмање 85 особа.


Очекује се да ће први талас погодити архипелаг Гамбије у 17,50 по средњоевропском времену, затим Тахити 19,50 и на крају острво Бора Бора 20,15 часова, а опасност ће трајати најмање још два сата послије тог таласа.

Пацифички центар за упозоравање на цунами објавио је да би цунами могао да погоди и обале свих хавајских острва, у 23 часа по средноевропском времену, јавио је Ројтерс.

Аеродром у главном граду Чилеа, Сантјагу, остаће затворен бар још 24 сата због штете проузроковане земљотресом, а сви летови су отказани.

Услед земљотреса, неке зграде у Сантјагу су се срушиле, а потрес се осјетио и у Аргентини.

Послије првог удара, услиједило је више потреса, од којих је један износио 6,9 степени по Рихтеровој скали, пренијеле су свјетске новинске агенције.

Епицентар земљотреса забиљлежен је у близини града Консепсјон, 317 километара југозападно од Сантјага, на дубини од скоро 60 километара.

Консепсјон је други град по величини у Чилеу, у чијем ширем подручју живи око 800.000 људи.

Чилеански град Валдивиа у јужном дијелу земље је 1960. погодио разоран земљотрес јачине 9,5 степени Рихтерове скале, послије чега је покренут цунами, и тада је погинуло 1.655 људи.

То је био најразорнији земљотрес од 1900-те, када је амерички Центар за геолошка истраживања почео да води евиденцију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog