t1IjLJtLbWQ

Svijet

Најмање 147 мртвих у Чилеу

САНТЈАГО – Најмање 147 људи погинуло је у катастрофалном земљотресу јачине 8,8 степени по Рихтеровој скали, који је рано јутрос погодио област у близини обале јужног и централног Чилеа и покренуо цунами који пријети свакој земљи у Тихом океану.


Предсједница Чилеа Мишел Баћелет изјавила је да је само у региону Мауле, где је забиљежен епицентар земљотреса, погинуло више од 85 људи и да би коначни биланс могао бити много већи, али да нема податке о броју повређених.

Амбасадорка Србије у Аргентији, која је акредитована и у Чилеу, изјавила је да су према информацијама до којих је успјела да дође, сви држављани Србије који живе у Чилеу добро.

Амерички геолошки завод саопштио је да је епицентар земљотреса забиљжен 115 километара сјевероисточно од града Консепсјон на дубини од 35 километара.

Главни град Сантјаго, који се налази око 320 километара сјеверно од епицентра, такође је тешко погођен земљотресом.

Међународни аеродром у престоници, који је прилично оштећен, биће затворен још најмање 24 сата, а сви летови су отказани.

Многи путеви су уништени, нема струје, ни воде, а телефонске линије су прекинуте, јавиле су свјетске новинске агенције.

Земљотрес се осјетио чак и у аргентинским провинцијама Мендоса и Сан Хуан у Андима, а низ снажних потреса, који су услиједили послије земљотреса, осјетили су се у обалском подручју Чилеа, од Валдивије на југу, до Валпараиса који се налази 800 километара сјеверније.

Предсједница Баћелет, која се упутила у угрожено подручје, казала је да је снажни цунами, који је земљотрес покренуо, погодио архипелаг Хуан Фернандес и причинио огромну штету, као и да је у току евакуација становништва са Ускршњих острва која су популарна туристичка дестинација.

Пацифички центар за упозоравање на цунами издао је упозорење за читаву пацифичку област, од Латинске Америке све до Хаваја, Јапана, Филипина, Индонезије, јужног Пацифика, па чак и Француске Полинезије.

„Најснажнији цунами у Чилеу вјероватно је већ прошао, али могуће је да ће на другим мјестима таласи бити већи”, рекао је Виктор Сардина из Пацифичког центра за упозоравање.

Предсједница Чилеа је апеловала на људе да буду мирни, да не паниче и остану код кућа како би се избјегле саобраћајне несреће.

Најразорнији земљотрес у историји погодио је исту област Чилеа 22. маја 1960. године. Његова јачина била је 9,5 степени по Рихтеровој скали и тада је погинуло 1.655 људи, док је два милиона остало без кућа, а услиједио је цунами који је тешко погодио Хаваје, Јапан, Филипине и причинио штету на западној обали САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog