Svijet

НАТО прошле године убио више 130 дјеце у Авганистану

У ваздушним нападима НАТО снага у Авганистану током прошле године убијено је више од 130 дјеце, док је свеукупно насиље однијело 346 дјечјих живота, наводи се у најновијем извјештају Уједињених нација.


„У 2009. години у насиљу у Авганистану убијено је 346 деце. Од овога је у ваздушним нападима убијено 131 дијете, 22 су убијена током акција специјалних снага, а 128 је убијено у акцијама побуњеника, укључујући самоубилачке нападе”, рекла је специјална представница генералног секретара УН за децу у оружаним сукобима Радика Кумар.

Цивилне жртве у ваздушним нападима, које најчешће изводе америчке снаге изазивају гнушање јавности у Авганистану.

Само у посљедњем таквом нападу, у недјељу централној провинцији Урузган, убијено је 27 авганистанских цивила.

То је био најубитачнији такав напад у посљедњих шест мјесеци и изазвао је озбиљан протест авганистанске владе.

По цивиле најсмртоноснији ваздушни напад догодио се 4. септембра прошле године, када је у бомбардовању конвоја цистерни које су наводно били отели талибани недалеко од Кундуза убијена чак 142 цивила.

Овај напад изазвао је осуде у читавом свијету, а највећи потреси догодили су се у Немачкој, јер су управо њемачки војници били ти који су тражили напад.

Због тога је, непосредно послије напада, оставку поднио начелник Генералштаба њемачких оружаних снага Волфганг Шнајдерхан, док је Франц Јозеф Јунг, министар одбране у вријеме напада, због тога крајем децембра поднио оставку са мјеста министра за рад на које је у међувремену постављен.

Број убијених цивила у ваздушним нападима у Авганистану сигурно би био и много већи да неколико мјесеци прије овог трагичног напада у септембру, када је команду снагама преузео генерал Стенли Мекристал, није донијета одлука да се драматично смањи број оваквих акција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog