Svijet

У Француској ухапшен вође ЕТА

Вођа оружане баскијске сепаратистичке организације ЕТА ухапшен је данас у Нормандији на сјеверу Француске, саопштило је шпанско Министарство унутрашњих послова.


Ибон Гогеаскоечеа Аронатеги, који је био у бјекству од 1997. године, ухапшен је заједно са још двојицом високо рангираних припадника ЕТА у заједничкој акцији шпанске и француске полиције у близини малог града Каан у Нормандији, наводи се у саопштењу министарства.

Он и његови саучесници, који су побудили сумњу када су изнајмили једну сеоску кућу користећи лажна имена, ухваћени су у аутомобилу са лажним регистарским таблицама, јавиле су агенције.

Гогеаскоечеа (54) је ухапшен под сумњом да је планирао напад на музеј „Гугенхајм” у Билбау током посјете шпанског краља Хуана Карлоса.

Снаге безбједности сматрају да је ЕТА, која се бори за независност шпанске покрајине Земља Баска и одговорна је за смрт више од 850 људи, озбиљно ослабљена због тога што је посљедњих година ухапшено неколико стотина њених припадника.

Овакав резултат је омогућила боља координација између власти Шпаније и Француске чију територију ЕТА већ дуго користи за скривање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog