Svijet

По италијанској карти, Ријека је још увјек њихова

ЉУБЉАНА – На порталу италијанског министарства за школство „Моја школа” објављена је карта на којој се Италија протеже дубоко на територију Словеније и хрватске Истре.


На мапи су Постојна и Ријека дио Италије, онако како су то биле у периоду између Првог и Другог свјетског рата захваљујући Рапалском уговору.

На „инцидент” је у Словенији међу првима упозорио Змаго Јелинчич, првак Словеначке националне странке, и затражио је да влада Борута Пахора протестује не само код италијанског премијера, него и да се притужи Савјету безбједности УН, исто као и код одговарајућих институција Европске уније.

Словеначки шеф дипломатије Самуел Жбогар позвао је у петак на разговор италијанског амбасадора у Љубљани и изразио негодовање поводом овог случаја, јавили су синоћ локални медији. Словенија од Италије захтјева извињење, а за сад је постигла да је спорна мапа скинута са портала „Моја школа” који је министарство просвјете у Риму лансирало 18. фебруара.

Постојна, Идрија, Кобарид и друге варошице су тако поново „враћене” Словенији, а Ријека и остали градови у Истри – Хрватској. Огорчење што је његов крај заједно са готово половином Словеније „потпао” под општину Горица (Италија) а лавовски дио Приморске регије (Словенија) прикључен тршћанској покрајини, изражава и градоначелник Нове Горице Мирко Брулц.

„Ту се не ради о грешци”, увјерен је Брулц, али није сигуран хоће ли се службени Рим извинити, што је један од захтјева словеначких власти.

Одговорни на италијанској страни не знају да објасне како је дошло до грешке на основу које су словеначки градови под некадашњим италијанским именима уписани на списак италијанских општина као да су део Италије, упозорава „Приморски дневник” из Копра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog