Sport

Финска преокретом до бронзе

ВАНКУВЕР - Хокејаши Финске освојили су бронзану медаљу на ЗОИ у Ванкувеур након што су успјели да надокнаде заостатак од два гола и побиједе Словачку са 5:3.


Финска је у последњу трећину ушла са минусом од два гола (1:3), али је феноменалном игром финалних 20 минута добила резултатом 4:0 и на крају заслужено дошла до бронзе. Један од најзаслужнијих за преокрет био је Оли Јокинен који је прво изједначио на 3:3, а потом два минута касније довео Финску у вођство.

Финска је у последњу трећину ушла са минусом од два гола (1:3), али је феноменалном игром финалних 20 минута добила резултатом 4:0 и на крају заслужено дошла до бронзе. Финцису се пред меч надали да ће успети да се врате у нормалну, након тешког пораза од САД у полуфиналу резултатом 6:1 и добро су почели меч пошто је Сало Сами у финишу првог периода искористио грешку Михала Хандзуса и послао ударац поред Јарослава Халака.

У другој трећини услиједила је апсолутна доминација Словака. Играо се десети минут наставка када је Словачка искористила играча више на леду и изједначила преко Маријана Габорика. Шест минута касније било је 2:1. Никлас Хагман је шутирао из даљине, пак се одбио до Маријана Хосе који је био испред гола и коме није било тешко да га убаци у мрежу. Снажан финиш Словаци су крунисали у 39. минуту када је Павол Деметрија једноставним ударцем повећао на 3:1.

У последњем периоду игре услиједила је офанзива Финаца која је дјеловала јалово све до 45. минута. Са 30 преосталих секунди у пауерплеју, упућен је ударац ка голу Халака, пак се одбио од Тимонена и Хагмана и голман Словачке није имао шансе, тако да је резултат смањен на 3:2 за Словаке и гол је приписан Хагману.

На тринаест минута до краја, услиједила су два кључна минута утакмице. Јокинен је уграбио пак на средини терена, ушао у линију шута и послао је пак поред Халака који је био ван позиције и преспор. Само два минута касније, Јокинен је добро примио пас, провукао се поред два Словачка хокејаша и нашао се 1-на-1 са Халаком. Фински репрезентативац је финтирао, а затим послао пак кроз ноге Халаку и то је било вођство за Финце, упркос томе што су само 17 минута раније губили са 3:1.

Словачка је у тим моментима деловала очајно, безуспјешно вршећи притисак на Финце који су добили на самопоуздању. У тим моментима је Палфи пропустио одличну прилику да изједначи. Десет секунди прије краја, Валтери Флипула погађа празну мрежу и поставља коначних 5:3 за Финску

Финска – Словачка 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)

(Сало Сами 19, Никлас Хагман 45, Оли Јокинен 47, 49, Валтери Флипула 60 – Маријан Габорик 30, Маријан Хоса 36, Павол Демитра 39)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog