Svijet

Невријеме погодило Француску, 12 мртвих

ПАРИЗ – Најмање 12 људи погинуло је у Француској од орканске, кишне олује, јавили су француски медији. Већина жртава утопила се у набујалим водама, али има и погинулих од дијелови зграда који је одвалио вјетар.


 

Невријеме које је захватило Француску, оставило је данас без струје око 900.000 људи.

Вјетар достиже брзину од 200 километара на сат дуж атлантске обале и у подножју Пиринеја.

Један дјечак на северу Португала погинуо је када је на њега пало дрво, иста судбина задесила је мушкарца на југу Пиринеја, док је једна жена у Галисији страдала када се на њу срушио зид.

Јаки олујни вјетрови погодили су и португалско острво Мадеира, које се још опоравља од прошлонедељних поплава и клизишта у којима је живот изгубило више десетина људи.

Олуја је стигла и на шпанска Канарска острва, нарочито Ла Палму, Велика Канарска острва и Тенерифе, али није било велике материјалне штете.

Очекује се да олуја стигне до шпанских региона Галисија, Земља Баска, Кастиља и Леон и Кантабрија, када ће, према предвиђањима метеоролога, брзина ветрова достићи чак 160 километара на сат.

Олују је изазвао талас топлог ваздуха са југа који се сударио са хладним који долази са сјевера, саопштила је шпанска метеоролошка служба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog