Svijet

Сеул убјеђује Пјонгјанг да одустане од нуклеарног програма

СЕУЛ – Предсједник Јужне Кореје Ли Мјунг Бак изјавио је да жели постизање искреног помирења са Сјеверном Корејом дијалогом и обновио понуду сусједу у вези са иницијативама за нуклеарно разоружање.


„Да би дошле до искреног помирења и сарадње...Јужна и Сјеверна Кореја морају да ријеше низ отворених питања кроз дијалог”, истакао је Ли, говорећи на националној телевизији, поводом обиљежавања Корејског устанка из 1919. године против јапанске колонијалне власти. Он је, такође, казао да Пјонгјанг треба да „покаже искреност у односу на међународну заједницу”, која му нуди помоћ у замјену за одустајање од нуклеарног програма.

Амерички Стејт департмент је у петак саопштио да би се Сјеверна Кореја наредних седмица могла прикључити преговорима шест нација о њеном нуклеарном разоружању, подсјећа Ројтерс.

Ријеч је о преговорима у којима, поред двије Кореје, учествују и САД, Русија, Кина и Јапан. Пјонгјанг је, прије скоро годину дана, повукао свог преговарача, уз знак протеста што су му УН, након нуклеарне пробе и тестова ракета, увеле додатне санкције.

У Сеулу је одржан протест неколико десетина конзервативаца против политике Пјонгјанга, који су узвикивали „Уништимо сјевернокорејске нуклеарне капацитете” и спалили заставу Сјеверне Кореје.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog