Društvo

Могућ останак судске архиве у Хагу

БАЊА ЛУКА - Може очекивати да архива Хашког трибунала на крају ипак остане у Хагу, јер тамо већ постоји створена инфраструктура за њено трајно чување, изјавио је Јанко Велимировић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање ратних злочина.


"Овај процес још није завршен и наредне године очекује се слична међународна конференција на којој ће се коначно одлучити шта са архивом Хашког трибунала", истакао је Велимировић на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци коју је организовао Савез логораша РС.

На недавно одржаној међународној конференцији о насљеђу Хашког трибунала у Хагу, говорило се о могућностима помоћи БХ правосуђу коју би пружали стручњаци Хашког трибунала, приликом процесуирању великог броја предмета.

Велимировић, који је учествовао на тој конференцији, каже да су представници БХ правосуђа тада рекли да су довољно способни да за овакве изазове, и да им не требају страни тренери и инструктори

На међународној конференцији у Хагу Велимировић је поновио став Народне скупштине и Владе Српске, да се документација врати ономе коме је и припадала до момента њеног премјештања у Хашки трибунал.

"Посебно је карактеристично да је са простора РС велики дио документације путем СФОР-а , НАТО-а и других агенција однесен често и без записника и да се она користи у правосудним процесима", рекао је Велимировић.

Он је навео да је, према законима РС и БиХ, та документација национално благо и вриједност коју треба вратити Српској.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog